RECIPE DAGING PAYAU @ RUSA
Kali ni nak kongsi pula recipe daging payau ni takut lupa susah lagi nak minta dengan emak..
Gambar di bawa ni antara bahan2 yang saya gunakan..
Tetapi saya guna 2 recipe..
Bahan2
1/2 kg Daging payau
1. 1 sudu makan gula
2. 1 sudu makan Kicap masin , kicap manis
3. 6-8 biji bawang putih
4. 1/2 biji buah keras
5. 1/2 batang kayu manis
6. 1 biji bunga lawang
7. 2 bijih lada hijau
8. 4 biji lada padi (kalau nak pedas)
9. 1 bijih bawang besar
10. 3inch Halia
11. 1sudu makan lada hitam
12. 1sudu besar sos tiram
Selebihnya adalah hiasan
CARA PENYEDIAAN
Untuk pengetahuan yang belum perna rasa dan masak daging ini.. Daging payau ni kalau di rebus or goreng macam daging ayam confirm korang tak boleh gigit nak hancurkannya.. Boleh la kalau nak training diet kunyah sampai penat hehehehehe.. :)
Ok cmni caranya..
1. Potong daging payau cara nipis dan kecil2 perap dengan garam dan sos tiram..
2. Panaskan air dalam balang, masukan daging payau, bubuh 3 sudu garam, lebih pun tak apa.
3. Tunggu 30 minit atau hingga daging separu empuk..
4. Cuci daging dengan teliti hingga rasa masin itu tidak pekat.
5. Dah cuci perap dengan halia dan separu bawang putih selama 10minit.
6. Ready untuk membuat sajian
Panaskan kuali dengan sedikit minyak.. Masukkan bunga lawang, kayu manis, buah keras, bawang putih hinga naik bau.. Masukkan daging, tambahkan sedikit air biar hingga betul2 empuk, masukkan lada padi, lada hijau, kicap masin,kicap manis, gula, lada hitam, dan sos tiram..
Matikan api dan siap untuk di hidang..
Yummmmmmm
Lagi terasa
RECIPE KEDUA
Bahan semua sama cuma daging 1kilo dan bahan2 cuma tambah sedikit..
Cara penyediaan juga sama cuma proses pertama tu saya perap dengan garam, sos tiram, lada hitam, dengan garlic oil.. Memang berbeza rasa bila da siap di saji..
Selamat mencuba.. :)
♥ Terima kasih. Datang lagi ^_^ ♥
No comments:
Post a Comment